LOADING

Type to search

Imprimarea șI finisarea digitală a ambalajelor din carton ondulat

Analiză

Imprimarea șI finisarea digitală a ambalajelor din carton ondulat

Cristian Faur iunie 19, 2018
Share

Imprimarea digitală a ambalajelor este o piață care a depășit pragul de 10 miliarde de dolari în 2017 și care se estimează că va crește cu o rată de peste 10% în intervalul 2018 – 2022 (conform unui studiu Smithers Pira din iunie 2017). După segmentul etichetelor, care a cunoscut cea mai rapidă conversie la digital, imprimarea cartonului și a cartonului ondulat se prefigurează a  fi următorul segment cu o adoptare accelerată a tehnologiilor de imprimare digitală.

Această evoluție este susținută de progresele concomitente care au loc în producția de printere digitale specializate, în dezvoltarea de noi cerneluri și în construcția de echipamente de  finisare digitală. Imprimarea inkjet digitală în domeniul ambalajelor de carton și carton ondulat urmărește o evoluție similară cu cea din alte domenii, cum ar fi imprimarea plăcilor ceramice, a panourilor lemnoase și a materialelor textile. Şi acestea au adoptat în primă fază tehnicile digitale doar pentru realizarea prototipurilor, utilizând printere multi-pass cu o capacitate de cațiva metri pătrați pe oră, evoluînd apoi către o producție de volum mic tot pe baza printerelor multi-pass, dar având de această dată o capacitate de producție de ordinul sutelor de metri pătrați pe oră, pentru ca în final să se ajungă la transferarea majorității producției pe tehnologie digitală. Conversia la digital este realizată în proporție de peste 90% in domeniul plăcilor ceramice și se situează la 5-7% în domeniul textilelor și a plăcilor lemnoase, cu domeniul ambalajelor de carton ondulat abia trecut de un 3%. Această cifră modestă arată deopotrivă potențialul sectorului, precum și provocările lui.

SISTEMELE DE IMPRIMARE HANDWAY

Cu o experiență de peste 20 de ani în furnizarea de soluții de imprimare inkjet digitală de format mare, firma Mons Medius a ales colaborarea cu firma Handway pentru configurarea unui pachet complet în domeniul imprimării digitale a ambalajelor. Experiența anterioară extrem de pozitivă pe care am avut-o cu firma HandTop din cadrul aceluiași grup ne-a dat încredere să mergem împreună și pe acest segment nou.

Handway are în portofoliu atât sisteme multipass, precum și sisteme single pass dezvoltate pe baza capetelor de imprimare Kyocera. Acestea permit o productivitate ridicată (au nu mai puțin de 4.096 de duze și o lățime de print de 11,2 cm!) și s-au dovedit a fi extrem de fiabile în sistemele de imprimare cu cerneluri pe bază de apă. Sistemul multipass Handway 2500B are o lățime de imprimare de 2,5 m și este dotat cu 8 capete dispuse pe două rânduri, cu canalele de cerneală CMYK dublate pe fiecare rând. Această configurație permite obținerea unei densități de cerneală suficient de bună chiar și la numai două treceri, ceea ce conduce la o viteză de producție de 360 metri pătrați pe oră. Pentru imprimarea pe carton lucios printerul poate fi dotat cu un uscator suplimentar. Alimentarea cu coli se face în mod automat, iar pentru preluarea materialului imprimat exista opțiunea de unitatea de stocare automată. Aceleași tipuri de capete sunt utilizate șI în construcția printerelor Handway single pass, modelul Glory 1604 cu 4 grupuri de culoare (CMYK) și modelul Glory 1601 într-o singură culoare. De data aceasta însă vorbim de o viteză de producție de până la 150 metri pe minut și o lățime de print de până la 156 cm. Viteza de lucru ridicată nu ne împiedică să beneficiem în continuare de flexibilitatea tehnologiei digitale. Putem să imprimăm cu aceleași costuri de producție (pe unitate de suprafață) o singură coală sau un lot de mii de coli.

Cerneala folosită de printerele Handway este pe bază de apă și îndeplinește condițiile de utilizare în producția de ambalaje pentru industria alimentară (fără contact direct cu alimentele).

CUTTERELE ZUND

Cînd vorbim de finisarea digitală, viteza de lucru,  flexibilitatea și  abilitatea cutterelor flatbed Zund se dovedesc de un real ajutor.

Este un segment în care cutterele ZUND excelează grație unui cumul de caracteristici:

Posibilitatea alegerii mesei de lucru de la dimensiunea de 1300 x 800 mm și până la 3200 x 3300 mm! Prezența simultană pe carul de lucru a trei scule pentru executarea fără întrerupere a tăierii, bigurii și perforării.

Varietate mare de scule de tăiere pentru adaptarea ușoară la diferite tipuri de lucrări: de la carton duplex, la folii din plastic, carton ondulat de toate tipurile sau material de tip figure;

Viteza de lucru de până la 1 m/s; Posibilitatea de adăugare a sistemelor de alimentare semiautomate sau automate pentru lucru non-stop; Posibilitatea dotării cu cameră video pentru recunoașterea modelelor imprimate; Fiabilitatea fără cusur, confirmată de o istorie de peste 20 de ani și de mii de sisteme instalate în întreaga lume, caracteristică ce permite utilizarea intensive în schimburi a acestui tip de echipament. Modelul D3 vine în plus cu două poduri de lucru, deci cu două seturi de scule ce pot lucra simultan, fapt ce conduce la sporirea vitezei de lucru pînă aproape de dublare (în functie de dimensiunea și aranjarea în coală a pieselor de tăiat).

Modelul Zund D3 XL 3200 (masă de tăiere de 2200 x 3200 mm) a fost prezentat în standul Mons Medius de la Pack Expo.

Echipamentele Handway și Zund sunt distribuite în România de Mons Medius Investments. Mai multe detalii pe pagina www.monsmedius.ro

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *