LOADING

Type to search

Mai rapid nu înseamnă întotdeauna mai bun

Analiză

Mai rapid nu înseamnă întotdeauna mai bun

Cristian Faur iunie 19, 2018
Share

Bucuriile mai mari decât comenzile în creștere când ești proprietar de tipografie sunt destul de puține.

Dar momentul când cererea depășește capacitatea de producție proprie, vine un moment al alegerilor. Răspunsul cel mai logic la comenzi mai mari este, de cele mai multe ori, o investiție în echipamente mai noi și mai rapide. Însă această alegere are și ea parte de capcanele ei. Pentru că un singur utilaj s-ar putea să nu rezolve nimic dacă restul echipamentelor din  fluxul de producție nu pot ține pasul cu acesta și atunci viteza ar rămâne, de fapt, la fel. Așadar, investiția singulară s-ar putea să nu  fie suficientă și să atragă după sine o serie de alte investiții, care să crească și viteza celorlalte utilaje.

De obicei, utilajele noi aduc după sine un grad ridicat de automatizare, lucru pe care producătorii îl laudă de  fiecare dată când lansează un nou model de echipament pe piață. E adevărat, asta înseamnă viteză mai mare, productivitate mai mare, reduceri la costurile cu forța de muncă și de multe ori o optimizare și la celelalte costuri. Însă pe măsură ce echipamentele de packaging devin mai rapide și mai productive, crește și gradul lor de complexitate, iar intervențiile de service devin mai scumpe. Acest lucru ar putea forța tipografia să angajeze din nou oameni, poate mai scump decât operatorii, care să  fie pregătiți mereu să intervină și să rezolve eventualele probleme care pot duce la oprirea producției.

Cererea pe piața de packaging este în creștere, e adevărat, iar tentația este destul de mare pentru mulți actori de pe piață să facă investiții în multe mașini, în capacități și viteze mari, în așteparea marilor comenzi ce urmează să vină. Însă o investiție în capacitate extra care doar așteaptă niște comenzi viitoare nu doar aduce cu sine costuri în plus, dar aduce chiar și riscuri. Se poate, de exemplu, ca atunci când vin comenzile, mașinile ori să nu facă față volumului, ori să aibă deja nevoie de reparații sau să  fie pur și simplu depășite tehnologic, având în vedere cu câtă viteză apar opțiuni noi de utilaje ce pot oferi servicii în plus.

O soluție în calea unor investiții neinspirate, neprofitabile sau riscante este reprezentată de implementarea pas cu pas a tehnologiilor noi într-un proces de producție care trebuie gândit ca un tot unitar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *