LOADING

Type to search

APRA a fost întotdeauna deschisă dialogului cu alte asociații și caută în permanență să atragă noi membri.

Featured Interviu

APRA a fost întotdeauna deschisă dialogului cu alte asociații și caută în permanență să atragă noi membri.

pack mai 7, 2020
Share

interviu cu Bogdan Tache, președinte APRA

Cum credeți că va fi afectat sectorul producției de ambalaje din carton de recesiunea care se va instaura ca urmare a epidemiei de Covid-19?
Sectorul nostru va fi sigur influențat: pozitiv pentru segmente unde crește cererea (farmaceutice / produse alimentare / ambalaje curierat), negativ în zonele industriale puternic afectate de COVID 19: industria auto, bunuri de folosință îndelungată (ex: electro-casnice)

Care credeți că vor fi aplicațiile/specializările din domeniu cele mai protejate? Cum explicați alegerea acestora?
Ambalajele alimentare, cele pentru industria farmaceutică, datorită creșterii consumului pe aceste sectoare.

Credeți că măsurile luate de autoritățile române sunt suficiente pentru crearea unui cadru economic stabil pentru companiile afectate de criză?
Autoritățile trebuie să dialogheze cu agenții economici privați și să le înțeleagă problemele , pentru a putea aplica măsuri de sprijin și/sau de protecție daca va fi cazul. Până acum am văzut doar declarații politice – măsurile/acțiunile practice încă nu au adus ceva concret, cu excepția măsurii referitoare la plata șomajului tehnic.

Credeți că sectorul producției de ambalaje din carton are nevoi speciale diferite de alte domenii de activitate? Dacă da, care ar fi acelea?
Sectorul nostru are nevoie de masuri adaptate, nu neapărat speciale sau diferite, și acestea sunt susținerea de programe investiționale, susținerea programelor care creează locuri de muncă, învățământ dual/profesional, programe de asistență financiară pentru companiile aflate în situații dificile.

Care este rolul pe care credeți că ar trebui să îl joace statul în continuare: să asigure resurse financiare consistente pentru companii astfel încât acestea să le poată accesa în condiții speciale sau să se transforme în “client” și să achiziționeze bunuri și servicii din mediul privat?
Statul suntem noi, contribuabilii. Dacă persoanele puse în rolurile decidente rămân cele de acum, numite politic și fără prea multe competențe care să fie în linie cu funcțiile lor, nu prea văd cum acest stat să ajute companiile, indiferent de sector. Ce observ, din păcate, este că, indiferent de culoarea politica a guvernelor, nu se fac și nu se aplică planuri concrete de acțiune sau sprijin pentru companiile private. Statul deja achiziționează o groază de bunuri și servicii din mediul privat, dar întrebarea este, la ce prețuri și cu ce ne ajuta pe noi în calitate de contribuabili aceste achiziții?

Care sunt măsurile pe care APRA este gata să le ia pentru a veni în sprijinul membrilor săi? Care este natura acestor măsuri?
APRA este o organizație mică, cu un buget foarte limitat, tot ce putem face este să fim vocea lor în fața autorităților și a organizațiilor europene cum este, de exemplu, ECMA. În ultimele 4 luni nu am avut membri care să semnaleze situații grave care să îi afecteze.

Poate APRA să devină un factor de mobilizare a mai multor companii din domeniu, în vederea alcătuirii unui grup mai reprezentativ pentru industrie? Este acesta un obiectiv pentru asociație?
APRA a fost întotdeauna deschisă dialogului cu alte asociații și caută în permanență să atragă noi membri. Din păcate, și în zona noastră de activitate se observă multe reticențe când e vorba de înscriere și participare activă la acțiunile asociației.

Cum se prezintă, în lumina noilor evenimente, un eventual parteneriat cu alte asociații reprezentative ale industriei? Credeți că o entitate care să reprezinte mai multe domenii de activitate ar avea un cuvânt care cântărește mai mult într-un dialog cu autoritățile?
Normal ca da! O federație care să coalizeze toți actorii din industrie, cum sunt ARFCO, ATT, APRA, asociațiile producătorilor de ambalaje din alte materiale (plastic, sticlă, metal, etc.) ar fi cu siguranță mult mai puternică în fața guvernanților.

Se spune că în perioadele de criză profundă că entitățile slabe se vor prăbuși, cele puternice vor rezista, iar cele cu potențial vor ieși la suprafață. Plecând de la această premisă în care categorie credeți că se află APRA?
APRA este o organizație non profit, care nu e neapărat afectată de criza Covid-19. În măsura în care membrii ei vor decide că nu mai au nevoie de o asemenea organizație, vom decide ce se poate întâmpla. Până atunci, încercăm să dialogăm cu organizațiile și guvernanții și să transmitem mesajele membrilor noștri.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *