LOADING

Type to search

Esko ArtiosCAD – Aventura unui designer în lumea sistemelor de proiectare

Analiză

Esko ArtiosCAD – Aventura unui designer în lumea sistemelor de proiectare

pack iunie 21, 2018
Share

Articol scris de Ionuț Șofron

În vara anului 2014, Vrancart SA, unul dintre marii producători de ambalaje din România, a achiziționat softul de proiectare ArtiosCAD. Decizia de achiziție vine în urma unor analize serioase și profesionist întreprinse, deoarece prețul acestei investiții este foarte mare. Mai târziu, Vrancart va constata că într-adevăr VALOAREA acestuia depășește așteptările.

 

 

„Price is what you pay. Value is what you get.”

Warren Buffett

M-am angajat la Vrancart în iarna lui 2011, venind după fix 6 ani de lucru în sistemul național de învățământ ca profesor de informatică; tehnologii asistate de calculator (TAC), o materie opțională în sistemul public de învățământ pentru elevii claselor I-VIII. În România, pentru materiile opționale, curriculumul nu este transmis de la nivel central ca în cazul materiilor din Planul Cadru, ci este întocmit de profesorul ce-l va preda, “după cunoștințele acestuia”, dar cu respectarea unor reguli generale de cuprins și adaptarea la un calendar de programare pe unități de învățare. Programa întocmită este sau nu avizată de Inspectoratul Școlar Județean și apoi predată în clase.

Și cum cunoștințele nu mă scoteau afară din clasă, în fiecare an programa școlară cuprindea un capitol important dedicat tehnologiilor CAD (Computer-aided design – Proiectare asistată de calculator). Acest capitol era inclus în fiecare programă, în fiecare an și pentru fiecare clasă, pe niveluri de aprofundare și, într-adevăr, în fiecare an nivelul de aprofundare creștea pe măsură ce și eu mă adânceam în acest domeniu.

După 6 ani de “studiu”, ajuns la Vrancart ca Designer Industrial, am avut într-un final posibilitatea să aplic unele dintre învățăturile pe care încercam să le transmit în clasă elevilor. Zic unele, deoarece softul pe care l-am găsit desemnat pentru proiectare era foarte limitativ și semăna mai mult cu un soft pentru programare decât unul pentru proiectare. Interfața grafică a softului era o glumă, iar input-urile din tastatură nu se limitează la combinații de taste, ci sunt fraze întregi ce au ca obiect, să spunem, prelungirea unei linii până într-un punct dat. Se poate înțelege că utilizarea acestui soft pentru realizarea necesarului zilnic de schițe de ambalaje ce trec prin Biroul Proiectare este cel puțin imposibilă. Schițele erau în continuare realizate cu rigla și un creion ascuțit de către personalul biroului cu mult mai multă dibăcie decât mine.

Despre această imposibilitate se știa. Se cunoștea și faptul că acest mod de proiectare asistat de creion nu poate continua, mai ales acum când Vrancart are planuri de creștere și ambalajele ce trec prin Biroul Proiectare sunt din ce în ce mai multe. Se decide, deci, achiziția unui soft nou de proiectare capabil să facă repede și bine treaba ce era acum rezolvată pe o coală A4, scanată și trimisă drept comandă de ștanță. Sunt căutați furnizori și se verifică compatibilitatea acestor softuri cu cutter-plotterul ESKO Kongsberg ce urmează să fie achiziționat. Achiziția unui nou program CAD va fi însoțită de achiziția unei mese de tăiere digitale de la ESKO, ce va fi utilizată pentru verificările proiectelor și mostre de ambalaje solicitate de clienții companiei. Pentru masa de tăiere, decizia a fost mai simplă. Prețurile produselor europene cu caracteristici asemănătoare sunt în aceeași plajă.

Înainte de achiziție am probat mai multe modele de la mai mulți producători. Astfel, am aflat că unele opțiuni pe care le consideram necesare puteau fi excluse, fiind utilizabile în mare măsură pentru exploatări de producție, nu pentru probe și mostre. O masă de tăiere de la Esko am putut testa la Rondo Târgoviște. Colegii de breaslă ne-au permis acest lucru și chiar ne-au fost de ajutor. Am înțeles atunci că un cap portscule tip PowerHead are un mare avantaj pe carton ondulat tip VII, dar Vrancart nu produce! Softul CAD produs de Esko este, în schimb, mai scump decât orice altă ofertă primită pentru acest tip de produs. Este adevărat, compatibilitatea cu masa de tăiere este 100%, doar au același producător.

Atât oferta pentru masa de tăiere, cât și cea pentru software au fost prezentate la sediul Vrancart de către Grup Transilvae, ambele par a fi întocmite de Esko, dar vânzătorul ne promite reduceri interesante. Aceste discounturi se aplică la pachet și fac mult mai interesantă oferta pentru softul de proiectare. Atât de interesantă încât solicităm și demonstrații. Voiam să vedem dacă nu cumva, ca și în cazul mesei de tăiere, unele opțiuni ale softului nu sunt redundante.

Suntem, ca urmare, invitați la Gent, Belgia, la sediul Esko. Suntem întâmpinați de un tehnician Esko împreună cu una dintre colegele de la vânzări, căreia îi ia circa 20 de minute să ne prezinte showroom-ul. Interesant și foarte educativ! Urmează 3-4 ore de demonstrații hands-on. Ieșim de acolo aproape convinși. Wow!!! Câte știe să facă acest soft! Uneori și lucruri de care nu cred că vom avea nevoie…

Softul are o alcătuire modulară, ușor de înțeles, ceea ce-l face adaptabil pentru nevoile noastre. Nu vom avea nevoie de modulul de manufacturing, deoarece nu producem ștanțe. Acest modul este dedicat producătorilor de ștanțe și este capabil să genereze automat componentele ștanțelor plane sau rotative pentru mai multe tipuri de mașini, unele predefinite în program. În rest, toate modulele le considerăm utile și luăm decizia de a achiziționa pachetul complet și plasăm comanda.

Deși pare foarte intuitiv și în echipa de proiectare a Vrancart sunt persoane cu multă experiență în design structural, în prima săptămână, nimeni nu reușește să creeze o cutie. Sunt foarte multe opțiuni, multe detalii. Nimeni nu știe cum funcționează…. Până după training!

Urmează o săptămână de pregătire cu specialiști Esko. Această pregătire se desfășoară la sediul Grup Transilvae, într-o sală amenajată special pentru eveniment. Un tânăr designer belgian învață un grup de 14 români design structural în ArtiosCAD. În grupa de români sunt și 4 persoane de la Vrancart. După 4 zile, deși nimeni nu reușește să reproducă în totalitate cele explicate de trainer, toți au convingerea că exersând vor fi capabili să stăpânească comenzile programului.

Partea de utilizare este într-adevăr simplă, intuitivă. Trebuie în schimb să cunoști limitele programului. Să înțelegi dacă este realizabil ceea ce vrei să obții și apoi sigur vei găsi câteva variante să-ți pui în practică ideea. De cele mai multe ori, o singură operație poate fi realizată prin mai multe moduri. Ca designer, va trebui însă să-ți stabilești modul tău de a realiza acea operație. Odată stabilit, poți îmbunătăți acest mod. Poți să-ți ușurezi și scurtezi timpul de realizare. Toate opțiunile de personalizare disponibile în ArtiosCAD pot veni în ajutorul tău. Astfel, o comandă poate fi dată accesând o opțiune dintr-un meniu, utilizând un buton dintr-o bară de instrumente sau folosind o prescurtare din tastatură. Toate comenzile pot fi asociate unor prescurtări din tastatură și pentru fiecare comandă se poate crea un buton într-o bară de instrumente. Butoanele existente sau cele nou create pot fi grupate în bara de instrumente existentă sau pot fi incluse în bare noi de instrumente, create de utilizator și plasate oriunde pe ecran. Fiecare bară de instrumente poate fi personalizată după bunul-plac: culoare, formă sau conținut. Poziționarea acestora pe ecran este de asemenea o opțiune personală. Barele pot fi active sau inactive, pot conține câteva grupe de butoane sau unul singur. Butoanele pot avea pictograme predefinite sau poți crea pictograme proprii. Totul, absolut totul, este personalizabil.

Sigur, mai târziu am aflat că mai sunt softuri CAD care permit o amplă personalizare, pe unele le-am încercat și chiar pot… dar nu la acest nivel.

Personalizarea, în schimb, nu este punctul forte al softului. Punctul forte este ceea ce vine ca implicit:

  • posibilitatea de a exporta ca default fișiere de tăiere către masa de tăiere Esko. Fișierele .ACM sunt fișierele native ale cutter-plotterului Esko.
  • posibilitatea de a exporta ca default fișiere PDF – 3D sau AVI, conținând animații create cadru cu frame de designer.
  • posibilitatea de a genera rapoarte, unele multi-pagină, în urma lucrării realizate.

De exemplu, la o simplă cutie la care ai realizat schița și animația de formare poți genera prin apăsarea unui singur buton rapoarte ce conțin informații despre materialul folosit, poziționarea cutiei în coala de material, poziționarea cutiei pe ștanța ce urmează a fi realizată, grafica și amplasarea acesteia pe ambalaj, culorile de imprimare, suprafața de imprimat, lungimea cuțitelor de pe ștanță, numele clientului pentru care s-a executat lucrarea, numele designerului care a executat lucrarea etc. Aceste rapoarte pot fi personalizate și detaliate, astfel încât să poți imprima într-un raport chiar și suprafața linerului ce intră în componența cartonului din care se realizează cutia respectivă.

Pentru ambalaje cu forme complexe sau pentru standuri (POS-uri), realizarea unei animații de închidere, pe lângă a fi un instrument de verificare a funcționalității pentru designer, este o cale simplă de a obține printr-o singură apăsare de buton un raport complet cu instrucțiunile de asamblare, formare și utilizare a obiectului creat.

Template-uri pentru foarte multe tipuri de rapoarte se găsesc deja incluse în ArtiosCAD. Acestea pot fi adaptate dorințelor și solicitărilor utilizatorului. Totodată, se pot crea destul de ușor modele noi și foarte complexe.

Posibilitățile de personalizare în această direcție fac din softul de proiectare de la Esko un instrument complex și complet pentru orice birou de proiectare din cadrul oricărei companii de producție a ambalajelor.

Sunt foarte multe variante în care acest soft poate ușura sau elimina munca multor oameni. Se pot întrezări multe avantaje, dar nu putea bănui nimeni că ele vor fi atât de mari și că ne vor transforma atât de mult întreaga activitate. După un an de exploatare a softului în condiții de începători, cu limitări impuse de viziunea limitată asupra posibilităților reale de implementare, s-a pus în mișcare REVOLUȚIA. În câteva luni, nimic nu va mai fi cum a fost!

Am să explic!

Într-un departament de proiectare ajunge o solicitare de ofertă. O cutie nouă. Ștanțată. Designerul realizează schița acesteia în ArtiosCAD. Trimite apoi schița în modulul 3D și verifică funcționalitatea/corectitudinea cutiei: dimensiuni decupaje, poziționarea graficii, offset-urile bigurilor etc. Totul pare OK! Se apasă un buton și în mod automat un raport ce conține animația 3D a cutiei este generat. Acest fișier, de obicei un PDF de câțiva Kb, este automat atașat unui e-mail nou. Lipsește doar adresa destinatarului.

Conținutul ajuns la destinatar este verificat și acesta poate solicita, eventual, o mostră. Designerul mai apasă un buton. Schița este trimisă către masa de tăiere Esko. Un mic fișier ACM pleacă automat și se salvează în HDD-ul acestuia. Mostra va pleca imediat ce colegul de pe utilaj are timp să o taie.

Cu acceptul beneficiarului, designerul mai apasă un buton și alte două pagini sunt trimise de ArtiosCAD către imprimantă. Aceste foi A4 conțin toate detaliile necesare Comerciantului pentru întocmirea ofertei și trimiterea către posibilul client.

A doua zi vine și comanda! Avem un client nou! Și iar avem treabă în ArtiosCAD! Se redeschide același fișier. Toate datele sunt acolo. Se generează alte două noi rapoarte. Unul este comanda pentru ștanță, celălalt pentru clișee. Pot fi automat trimise către un furnizor predefinit sau poate interveni și un alt pas în viața designerului. Completarea câmpului To:

După realizarea clișeelor și a ștanței, se fac o serie de verificări finale. Un nou raport este necesar. Acesta va fi verificat de client și acesta va semna raportul. O copie a acestui raport va ajunge în Secția de Producție. Colegii de aici pot găsi în această pagină numele ștanței și poziția în rastel, numele clișeului și poziția în rastel și toate celelalte date necesare.

Este cel mai complex raport despre acest produs. El va fi înregistrat cu un număr unic și îndosariat atât fizic, cât și digital în ArtiosCAD, într-un loc pe care softul îl știe de RESURSĂ.

Știu că pare prea ușor… Este! O mare diferență între activitatea anterioară ArtiosCAD și activitatea curentă a departamentului. Altfel, nu ar fi fost posibil ca același număr de persoane să poată realiza un volum de muncă mai mare de circa 6 ori.

Și toată implementarea sistemului descris mai sus a fost făcută de 2-3 persoane în circa 2 luni. Din care aproximativ 80% din timp s-a lucrat la înlocuirea procedurilor vechi și redactarea celor noi.

Analiza premergătoare achiziției softului ArtiosCAD a durat câteva luni de zile. Cred că o analiză de impact a softului asupra activităților companiei nu poate dura atât. Aș fi curios de rezultatele acesteia. Din nefericire pentru mine, însă, nimeni nu este dornic să facă această analiză. Rezultatele sunt mult prea evidente…

Sunt convins că am înțeles toți care este adevărata VALOARE a aplicației belgiene.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *