LOADING

Type to search

Ghid practic pentru crearea unor ambalaje cât mai reciclabile

Analiză Featured

Ghid practic pentru crearea unor ambalaje cât mai reciclabile

Irina Tomsa aprilie 11, 2020
Share

Patru mari federații din industria hârtiei și cartonului au lansat un ghid care să ajute designerii să creeze ambalaje cât mai reciclabile și mai ”curate”. Lucrarea nu oferă doar îndrumări pentru alegerea cernelurilor sau adezivilor, ci explică și cum funcționează fabricile de reciclare, pentru a-i ajuta pe designeri să înțeleagă unde pot apărea probleme și a-i încuraja să-și testeze inovațiile înainte de lansarea ambalajelor în producție.

Federația Europeană a Producătorilor de Carton Ondulat (FEFCO) a emis pe 5 decembrie 2019 un comunicat de presă în care anunța că utilizarea hârtiei pentru ambalaje crește anual, pe de o parte datorită calităților materialului în privința protecției mediului și pe de altă parte ca urmare a cererii tot mai mari din sectoarele comerțului online și al serviciilor de curierat.

Cel mai mare potențial de îmbunătățire a reciclării hârtiei rezidă în dezvoltarea colectării separate. La nivel european rata de reciclare a hârtiei este de 85% și atingerea unor ținte superioare poate fi făcută prin extinderea funcționalității ambalajelor din hârtie și carton, iar acest lucru trebuie gândit încă din faza de proiectare, ținând cont de obiective până după finalul ciclului de viață, au declarat reprezentanții organizației. Pentru a veni în sprijinul industriei, FEFCO a colaborat cu CEPI (Confederation of European Paper Industries), CITPA (International Confederation of Paper and Board Converters) și ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment) și împreună au elaborat un ghid cu îndrumări pe baza căruia designerii să creeze ambalaje nu doar funcționale, ci și cât mai reciclabile.

”Acest set de îndrumări și bune practici pentru creșterea gradului de reciclare pot asigura cu certitudine o calitate mai ridicată a reciclării”, a declarat Angelika Christ, secretarul general FEFCO în comunicatul de lansare. ”Este un lucru vital pentru industria cartonului ondulat, întrucât în produsele noastre deja încorporăm în medie 89% conținut reciclat. Detailiștii, clienții și utilizatorii finali pot fi siguri că sectorul hârtiei reciclează eficient ambalajele puse pe piață. Vrem fiecare fibră înapoi și avem nevoie de ea.”

Cele patru asociații au declarat că doresc ca noul ghid să devină un document de referință din care toți actorii din domeniu să afle mai multe despre implicațiile anumitor etape de conversie din procesul de reciclare a ambalajelor din hârtie. Inițiatorii proiectului au declarat că răspândirea informațiilor de-a lungul întregului lanț – inclusiv în rândul detailiștilor și proprietarilor de branduri – poate cu adevărat să îmbunătățească reciclarea ambalajelor din hârtie și carton. Comunicarea între toți actorii implicați este esențială pentru creșterea gradului de reciclare prin design, inovații și investiții, iar comunicarea cu utilizatorii finali este de asemenea necesară pentru a se asigura sortarea corectă și colectarea separată.

Recomandările cuprinse în ghid sunt în general aplicabile în toate statele Europei, însă autorii recomandă consultarea schemelor de Responsabilitate Extinsă a Producătorului și/sau organismele de specialitate la nivel național pentru a asigura conformarea cu cerințele de reciclare specifice. Procedurile naționale diferă din cauza existenței unor sisteme de colectare diferite pentru hârtie și carton, însă se fac pași spre armonizarea metodelor de testare a gradului de reciclare a acestor materiale.

Organizațiile semnatare ale ghidului își doresc ca acesta să ajungă la cât mai mulți actori din întregul lanț valoric, de la proprietarii de branduri la detailiști și de la companii producătoare la fabrici de reciclare și au declarat că mențin deschis dialogul cu toți cei interesați astfel încât să revizuiască îndrumările oricând va fi necesar.

Cașerarea cu metal și plastic

 • Folosiți cât mai puține componente altele decât hârtia și doar în măsura în care acestea sunt necesare pentru funcțiile ambalajului.
 • Dacă este nevoie de astfel de componente, diferitele elemente trebuie să poată fi separate cât mai ușor.
 • Straturile cașerate cu folii din plastic nu trebuie să se deterioreze sau să se rupă în fragmente mici în timpul procesului de defibrare a maculaturii.
 • Optimizați lipirea între partea laminată și carton pentru a facilita separarea.
 • Dacă funcția o permite, folosiți pe o singură parte material cașerat.

Straturile de barieră din noi tehnologii, cum ar fi cele cu dispersie polimerică sau metalizare directă

Când proiectați bariere alternative, consultați metodele recunoscute de testare a gradului de reciclare sau testați la o fabrică de reciclare a hârtiei performanțele privind următoarele aspecte:

 • În procesul de defibrare fracția de hârtie a ambalajului trebuie să se rupă în fibre separate în intervalul de timp specificat.
 • Preferați polimerii și alți agenți de etanșare care pot fi înlăturați de pe fibre în procesul de filtrare convențional.
 • Preferați polimerii, agenții de etanșare și procesele de aplicare care pot fi tratate eficient în fabricile de hârtie fără să compromită produsul finit sau procesul de producție ori să dăuneze mediului în momentul reciclării.
 • Metalizarea directă: straturile metalice sau din alte materiale anorganice aplicate prin depunere în vid nu trebuie să împiedice procesul de reciclare și trebuie să poată fi înlăturate la filtrare.

Straturi de acoperire și lacuri

 • Când folosiți straturi solubile sau insolubile în apă consultați metodele recunoscute de testare a capacității de reciclare sau testați-le într-o fabrică pentru a vedea cum se comportă la reciclare și la tratarea apelor reziduale.
 • Preferați lacurile care se descompun în bucăți mari, separate.

Fibre alternative

 • Asigurați-vă că fibrele celulozice alternative cum sunt cele din reziduuri agricole au fost realizate special pentru a fi utilizate la hârtie și pot fi reciclate.

Cerneluri

 • Reduceți cât mai mult cantitatea de cerneală folosită.
 • Utilizați cerneluri fără ulei mineral.
 • Minimizați ingredientele metalice din compoziția cernelurilor.
 • La producerea ambalajelor din hârtie albă și carton luați în considerare tehnologia de imprimare cu descernelizare.
 • Pentru producerea ambalajelor care intră în contact cu alimente trebuie respectate prevederile CEPI din ”Food Contact Guidelines for the Compliance of Paper and Board Materials and Articles” (cepi.org/food_contact_guidelines) și ghidul EUPIA pentru cerneluri (eupia.org/key-topics/food-contact-materials).

Adezivi

 • Reduceți pe cât posibil cantitățile de adezivi.
 • Minimizați utilizarea benzilor și etichetelor adezive sau autoadezive și a altor elemente a căror peliculă nu poate fi separată în procesul de reciclare.
 • Preferați adezivii care pot fi îndepărtați cu ușurință de pe hârtie la temperaturi normale în fabricile de reciclare (detalii pe site-ul EPRC paperforrecycling.eu).
 • În cazul ambalajelor care intră în contact cu alimente alegeți adezivi speciali. Și la ambalajele din alte clase ar trebui să se aleagă adezivi cât mai inofensivi pentru a reduce cantitățile de substanțe periculoase, ce tind să se acumuleze.
 • Pentru utilizarea adezivilor la ambalaje care intră în contact cu alimente trebuie respectate recomandările ghidului CEPI menționat anterior, iar adezivii trebuie să corespundă indicațiilor FEICA (feica.eu/our-priorities/food-contact).

Alte substanțe chimice

 • Preferați substanțele chimice care nu tind să se acumuleze în fibre de-a lungul reciclărilor succesive.
 • Nu folosiți substanțe cu risc decât dacă utilizarea este autorizată pentru scopul respectiv.

Hârtie cu proprietăți speciale

 • Pentru funcții ca rezistența la apă sau la grăsimi există tipuri speciale de hârtie, cum ar fi hârtie impermeabilizată, hârtie cerată, siliconată sau tratată cu agenți fluorochimici. Verificați ca substanțele și cantitățile folosite pentru a da hârtiei aceste proprietăți să nu ridice probleme în procesul de reciclare.

Resturile de mâncare și alte reziduuri din ambalaje

 • Gândiți ambalajele astfel încât să poată fi bine golite.
 • Încurajați consumatorii să golească ambalajele înainte de a le depune în recipientul de colectare potrivit.
 • Ideal ar fi să oferiți soluții de separare sau suprafețe care pot fi dezlipite ușor pentru a permite consumatorilor să desprindă hârtia curată de partea care a intrat în contact cu alimentele și să le depună pe fiecare în recipientul de colectare potrivit.

Informarea consumatorilor

 • Luați în calcul informarea consumatorilor pentru a-i stimula să sorteze și să depună deșeurile de ambalaje separat, în recipientele de colectare corespunzătoare.

Cadrul legislativ european și practicile din industrie

Prin Directiva revizuită referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje se stabilesc obiective de reciclare de 75% până în 2025 și 85% până în 2030 și se prevăd cerințe specifice pentru proiectarea ambalajelor. Standardele europene EN 13427 (Cerințe referitoare la utilizarea standardelor europene în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje), EN 13428 (Cerințe specifice fabricării și compoziției – Prevenire prin reducerea la sursă) și EN 13430 (Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile prin reciclarea materialelor) reglementează proiectarea ambalajelor, iar EN 13432 (Cerințe referitoare la ambalajele valorificabile prin formarea compostului și biodegradare) se referă la ambalajele biodegradabile.

Ca urmare a implementării Deciziei 2019/665/EC, Statele Membre trebuie să raporteze țintele de reciclare a deșeurilor de ambalaje per material, ceea ce în cazul ambalajelor compozite înseamnă raportare separată pentru fiecare material utilizat.

Directiva revizuită referitoare la deșeuri prevede ținte ambițioase și pentru deșeurile municipale și reîntărește obligativitatea colectării separate a anumitor materiale, inclusiv hârtia. Actul normativ stabilește de asemenea cadrul de funcționare a schemelor de Responsabilitate Extinsă a Producătorului, inclusiv parametrii de stabilire a taxelor, cum ar fi gradul de reciclare și valoarea materialelor după colectare.

Standardul EN 643 (Lista europeană a sortimentelor standardizate de hârtii și cartoane recuperate) descrie tipurile de hârtie și carton care după utilizare, colectare și sortare pot fi folosite în fabricile de reciclare. Din 2001 când a fost lansat, EN 643 este documentul de referință pentru stabilirea gradelor de calitate ale hârtiei și cartonului de reciclat.

Lanțul de reciclare

Ambalajele din hârtie au avantajul unui lanț de reciclare funcțional, care se susține singur și este viabil din punct de vedere economic. Există o mare cerere de piață pentru hârtia de reciclat datorită unei creșteri continue a ambalajelor din hârtie reciclată care se traduce în crearea de valoare pe tot lanțul, inclusiv la colectare.

Valoarea creată prin folosirea materialelor reciclate reprezintă o contribuție majoră la funcționarea sistemelor de management al deșeurilor din Europa. Împreună cu sumele plătite de producători (respectiv de agenții economici care pun pe piață produsele) prin schemele de Responsabilitate Extinsă a Producătorului, acești bani asigură finanțarea colectării și sortării deșeurilor de hârtie pentru a furniza din nou materie primă industriei.

Calitatea acestei materii prime trebuie să corespundă cerințelor prevăzute în normativul EN 643, iar valoarea pentru industrie este determinată de capacitatea componentelor sale de a fi integrate într-un nou produs din hârtie.

Cerințele de calitate trebuie luate în considerare încă din etapa de proiectare a produsului astfel încât după colectare, separarea de alte materiale și sortare, produsul uzat să poată fi reciclat în fabricile standard sau specializate pentru a produce noi fibre și hârtie.

Fabricile de reciclare a hârtiei specializate au tehnologii specifice pentru procesarea ambalajelor care nu pot fi procesate de fabricile standard. Este esențial ca deșeurile de ambalaje să fie dirijate spre schemele corespunzătoare de colectare și sortare pentru ca fabricile la care ajung să le poată recicla.

Fiecare element care este greu de separat de materialul fibros va scădea calitatea maculaturii și va genera pierderi într-una dintre diferitele etape ale procesului: poate împiedica depunerea spre colectare, poate fi colectat laolaltă cu alte materiale, poate cauza pierderi la sortare sau poate produce daune în procesul de reciclare, chiar cu efecte adverse pentru mediu.

Siguranța alimentelor

Există deja îndrumări specifice pentru producătorii de ambalaje menite să intre în contact cu alimentele: ”Specific guidance for producers of material intended to be in contact with food has been produced: Food Contact Guidelines for the Compliance of Paper and Board Materials and Articles” (cepi.org/food_contact_guidelines).

Colectarea de la utilizatorii finali și practici de sortare

Colectarea separată este metoda cea mai răspândită în Europa. De obicei produsele din hârtie și carton sunt colectate din gospodării sau aduse la centre separat față de hârtia grafică și sortate ulterior în funcție de standardele europene EN 643.

Colectarea selectivă a hârtiei grafice și a ambalajelor din hârtie este o altă metodă întâlnită în unele țări europene. În acest caz sunt colectate și ambalaje compozite sau de altă natură laolaltă cu fracția de hârtie, iar separarea se face în fabrica de reciclare.

Colectarea mixtă înseamnă colectarea deșeurilor de ambalaje din hârtie împreună cu alte materiale reciclabile ca metalul și plasticul, iar procedura este întâlnită în unele țări. Materialele sunt selectate ulterior și trimise la reciclare fiecare pe fluxul său.

Mai multe informații despre colectarea hârtiei și cartonului se găsesc pe impactpaperec.eu.

Colectarea din comerț și industrie

Produsele din hârtie și carton recuperate in comerț și industrie au de obicei o compoziție omogenă și respectă sortimentele definite prin EN 643, fapt pentru care adesea nu mai necesită sortare suplimentară.

Cum funcționează o fabrică de reciclare a hârtiei

În funcție de echipamente și de tehnologiile de procesare, fabricile de reciclare a hârtiei sunt de două tipuri.

Fabrici de reciclare standard. Acestea pot fabrica produse finite de înaltă calitate pe baza sortimentelor din grupele 1 până la 4 din normativul EN 643 cu pastă de consistență redusă (5% concentrație de fibre). Aici se folosesc adesea mașini care desparte materialul în fibre individuale și diferite filtre, grosiere sau fine, cu scopul de a separa fibrele de celelalte materii. Rezultatul final este un material fibros aflat în suspensie în apă, gata de a fi folosit în fabricarea hârtiei.

Aceste echipamente și procese tehnologice pot prelucra deșeurile de ambalaje din hârtie prin transformări mecanice de bază. Pot procesa de asemenea hârtie cu conținut de cerneală, adezivi și alte substanțe chimice solubile în apă, precum și mici cantități de elemente auxiliare specifice produsului cum ar fi agrafe, bandă de lipit și adezivi pe bază de amidon. Mai pot procesa mici cantități de ambalaje cu un strat de material altul decât hârtia pe o singură parte.

Fabrici de reciclare specializate. Acestea pot procesa un amestec de categorii speciale (grupul 5 din EN 643), dar și din grupurile 1-4. Fiecare astfel de fabrică decide combinația optimă și include echipamente speciale: defibratoare orizontale de înaltă densitate, sisteme de descernelizare sau de dispersie fierbinte, filtre fine, instalații de tratare a apei uzate rezultate etc.

Fabricile specializate pot procesa ambalaje din hârtie acoperite cu substanțe insolubile în apă (cum ar fi ceara, folia de plastic sau straturi din alte materiale ca aluminiu, poliester sau polietilenă) care intră în procesul de reciclare în loturi omogene. Pentru optimizarea procesului de reciclare ambalajele compozite care nu pot fi tratate prin procesele standard trebuie trimise la fabricile specializate în fluxuri separate, identificate conform normativului EN 643. Rezultatul prelucrării este același ca la fabricile standard: material fibros aflat în suspensie în apă, gata de a fi utilizat la fabricarea hârtiei.

Industria hârtiei a investit și continuă să investească într-o rețea vastă de fabrici de reciclare standard și specializate cu tehnologii inovatoare, iar dacă există sisteme bine puse la punct de colectare și sortare, absolut toate ambalajele din hârtie și carton pot fi reciclate, punctează autorii ghidului în finalul lucrării.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *