LOADING

Type to search

K 2019: La nivel global, masele plastice și cauciucul mențin un trend ascendent

Featured Stiri studiu Trend

K 2019: La nivel global, masele plastice și cauciucul mențin un trend ascendent

Romulus Cristea octombrie 6, 2019
Share

Succesul global al acestei ramuri este reflectat, în principal, de creșterea cantităților utilizate: începând cu 1950 și până în anul 2017 creșterea medie anuală a fost de 8,5%, cu o explozia de consum înregistrată în perioada deceniilor 1950 – 1970.

Ambalajele și articolele de uz cotidian susțin creșterea

După anul 2000, ratele de creștere au fost în medie de 4-5 procente pe an, variind mult în funcție de regiune, tipuri de produse și domeniu de utilizare.
Provocările societății actuale țin, în primul rând, de creșterea populației și de ridicarea nivelului de trai în toate regiunile planetei. Într-o extrem de rapidă evoluție sunt piețele pentru majoritatea aplicațiilor materialelor plastice – în primul rând domeniul ambalajelor pentru produse alimentare și articole de uz cotidian precum și felurite recipiente pentru depozitare și transport. Extinderea infrastructurii, construcția și ingineria civilă sunt, de asemenea, foarte mari consumatori de plastic, în principal în domeniul utilităților – apă, electricitate, gaze – dar și pentru izolații, profile de ferestre și multe altele.
Un alt domeniu de utilizare în plină dezvoltare este cel al transporturilor – de la autovehicule cu diversele lor variante de propulsie, transportul feroviar și până la aviație. Și apoi, medicina și domeniul îngrijirii medicale sunt greu de imaginat în absența materialelor plastice moderne, practice și igienice, cu proprietăți avansate și care sunt parte integrantă din aparatura medicală, cea de laborator, articole de unică folosință funcționale. Chiar și echipamentele și accesoriile sportive și de agrement, așa cum le cunoaștem și le apreciem astăzi, pot fi realizate numai cu materiale plastice.

Țările asiatice, în top

Avântul economic al Chinei și multor altor țări din Asia de Sud-Est au făcut din spațiul Asia-Pacific regiunea cu cea mai mare și mai puternică dezvoltare din industria materialelor plastice, la nivel global. În prezent, Asia realizează jumătate din producția mondială de materiale plastice. Zona este la fel de puternică și sub aspect tehnologic, furnizând aproape 40% din totalul mașinilor și echipamentelor pentru procesarea materialelor plastice (date 2017). Când vorbim despre plastic, China este, în prezent, lider absolut sub toate aspectele, cu 29,4 procente din producția globală de materiale plastice (2017), 31% din totalul mașinilor și echipamentelor (date din 2016) și cea mai mare pondere individuală în sectorul de procesare.
China conferă Asiei rolul de lider mondial al industriei materialelor plastice. În 2017, producția mondială de materiale plastice a atins, conform asociației profesionale PlasticsEurope, 348 de milioane de tone, din care aproximativ 290 milioane tone de materiale de tip matrice. Restul de 55 milioane tone au fost utilizate la realizarea de plastifieri, materiale stratificate, adezivi, dispersii, lacuri și vopsele. În aceeași perioadă de referință s-au produs și utilizat 28,5 de milioane de tone de cauciuc, din care 15 milioane de tone cauciuc de sinteză, arată un raport din 2017 al International Rubber Study Group IRSG.
La fel ca majoritatea crizelor economice și căderilor de prețuri înregistrate dea lungul istoriei recente, și criza din 2008 a frânat în mică măsură evoluția pozitivă a sectorului maselor plastice. Imediat după aceea, începând cu 2010, industria de profil a revenit la rate de creștere de 4-5% pe an, se precizează în Declarația Consiliului expozanților de la K 2019. (Romulus Cristea)

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *