LOADING

Type to search

Statul trebuia să deblocheze împrumuturi fără dobândă, astfel încât companiile din Horeca să poată plăti furnizorii.

Featured Interviu

Statul trebuia să deblocheze împrumuturi fără dobândă, astfel încât companiile din Horeca să poată plăti furnizorii.

pack aprilie 23, 2020
Share

interviu cu Dan Puiu, general manager Leipa

Ați reușit să evaluați impactul adus de aceste prime săptămâni de criză? Cum arată rezultatele pe luna martie, comparativ cu februarie?
Scurt și la obiect: -27%

Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru minimizarea pierderilor? Când credeți că vor începe acestea să își facă efectul?
Am aplicat măsura șomajului tehnic pentru 50% din personalul angajat. Sper că în luna mai să putem respira puțin mai ușurați.

Credeți că măsurile pe care statul român le-a luat sunt suficiente pentru activitatea pe care o prestați?
Fără îndoială că nu. Avem foarte mulți din domeniul Horeca care au sistat plățile imediat ce s-a decretat starea de urgență. Dar noi producem și pentru industria alimentara, folie de unt, de drojdie, produse care au o cerere crescută. Fără încasări de la Horeca nu pot plăti materia primă ajunsă la scadență și risc să fiu blocat de furnizorii externi și atunci nu va mai fi posibil să ajungă unt și drojdie ambalată pe piață. Statul trebuia să deblocheze imediat împrumuturi fără dobândă, astfel încât companiile din domeniul Horeca să își poată plăti furnizorii.

Credeți că asociațiile de profil ar trebui să întreprindă mai multe acțiuni în vederea obținerii unui set de măsuri de protecție specific industriei tipografice? În opinia dvs, care ar fi aceste măsuri?
Asociațiile daca ar fi si ascultate de guvernanți ar putea veni cu idei de optimizare și relansare economică, dar dacă totul e o lupta pentru voturi va fi foarte greu. În primul rând, companiile ar trebui susținute să își poată continua activitatea, prin măsuri energice ale guvernului de a pompa bani în economie. Aceste companii au fost cele care au ținut bugetul țării timp de 30 de ani și acum sunt lăsate să moară. Mai important pentru aleșii noștri e să nu respectăm regulile și legile impuse prin ordonanțe militare și să mergem la cules de sparanghel în mijlocul perioadei de carantină. Mai important pentru aleșii noștri e să amendeze bătrânii că nu au pus data pe declarația pe propria răspundere când au ieșit din casă. Mai important pentru aleșii noștri este să ne umilească credința decât să implementeze măsuri eficiente în spitale pentru limitarea contaminării medicilor. Industria tipografică este una din ramurile esențiale ale economiei, noi furnizăm ambalaje, etichete fără de care o mare parte din alimente nu pot ajunge pe raft. Această industrie care funcționează după niște reguli simple (ai plătit furnizorul extern, ai materie primă, nu ți-ai plătit facturile, nu primești nici un kg de hârtie) va ajunge să se blocheze dacă nu se intervine pe fluxul de plăți. Când tipografii vor închide din lipsă de materie primă, va fi grav căci deblocarea situației va fi mult mai dificilă: plăți la zi, bani în avans, asiguratorii vor retrage limite de creditare. Unii cred ca tipografia e doar pentru cărți de vizită și invitații de nuntă și botez, dar nu e așa și în lanț vor fi afectate companiile producătoare de bunuri alimentare, care necesită ambalaje și etichete și care nu vor mai putea livra în piață și vor trebui să facă stocuri. Alimentele au termen de valabilitate, iar românii nu vor avea acces la alimente produse în România și iar revenim la leit-motivul importurilor de bunuri alimentare care vor lăsa țara la mâna retailerilor și a furnizorilor externi.

Credeți că tipografiile ar trece mai ușor peste recesiunea care se va instaura dacă ar încerca să facă un front comun sau sunteți adeptul strategiei “fiecare pe cont propriu”?
Sunt de 30 de ani in industria asta și nu văd nici acum posibilitatea înfăptuirii unui front comun. Interesele personale au privat aceasta industrie ani de zile posibilitatea reprezentării ei în structurile guvernamentale. Sincer, nu văd nici acum acest proiect fezabil. Aș vrea să văd un „front comun” și să le explicăm guvernanților că dacă partea de revistă și produse de marketing este mai puțin esențiala, partea de ambalaje este esențială. Dar obiectiv vorbind, nu văd un „front comun” care să nu mai livreze ambalaje pe piață până nu se rezolvă problemele acestei industrii.

Ați căutat să negociați cu furnizorii de materii prime, alte condiții față de cele avute anterior? Dacă da, care au fost condițiile care s-au discutat?
Da am discutat, am obținut ceva păsuiri, chiar de 30 zile peste termenul de plata. În cazul în care nu vom plăti, din cauză că nu încasăm sau nu primim un sprijin de la stat, vom fi blocați și vom fi nevoiți să închidem activitatea.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *